Belangrijk: reinig uw panelen regelmatig

Zonnepanelen werken op (zon)licht. Dat levert elektriciteit op. Op de vraag of ze in het najaar en winter nog rendabel zijn… daar kunnen we kort over zijn. Ja, ook dan leveren ze nog behoorlijk elektriciteit.

Dat zonnepanelen in de herfst en winter niet rendabel zijn, is een groot misverstand. Zonnepanelen werken op (zon)licht, en dat betekent dat ze ook bij bewolkt weer rendement opleveren. Het hoogste rendement leveren ze natuurlijk in de maanden vanaf maart tot oktober. Maar ook in de herfst en winter is er straling van de zon. Dus ook dan leveren de panelen elektriciteit op.

In de herfst en winter nog steeds een mooi rendement, dat geldt zeker voor schone zonnepanelen. 

Schone zonnepanelen leveren een hoger rendement

Het is belangrijk om de zonnepanelen schoon te maken en te houden. Vooral in de herfst en winter. Hierdoor leveren zonnepanelen ook in deze tijd van het jaar rendement op. Want uit verschillende onderzoeken blijkt dat schone zonnepanelen gemiddeld 10% meer rendement opleveren . TNO heeft dit al in 2003 onderzocht.

Zelf zonnepanelen schoonmaken

U kunt zonnepanelen ook heel goed zelf schoonmaken. Wij geven u graag tips hoe u dat zelf doet.

Daarom is het is belangrijk om zonnepanelen schoon te maken

Dat doet u heel makkelijk en snel met onze Zonnepanelen Reiniger. Vandaag bestelt bij bol.com is morgen in huis.

En hoe zit het met zonnepanelen en sneeuw?

Een dikke laag sneeuw op de zonnepanelen zorgt ervoor dat het rendement naar het nulpunt kan zakken. De panelen leveren dan weinig tot geen elektriciteit. Wij raden u aan om de sneeuw met een zachte borstel te verwijderen. Houdt hierbij wel rekening met uw eigen veiligheid!

Kortom: zonnepanelen leveren in de herfst en winter niet dezelfde hoge opbrengst op als in de zomer. Maar ze leveren nog steeds een mooi rendement op. En dat geldt zeker voor schone zonnepanelen.