Met 1 liter Zonnepanelen Reiniger maakt u tot 60 m2 panelen schoon

Zonnepanelen Reiniger

Zelf zonnepanelen schoonmaken

Zonnepanelen kunt u heel goed zelf schoonmaken. Graag geven wij u tips hoe u dat kunt doen. En met onze Zonnepanelen Reiniger is het zo gefixt. Hieronder leest u de gebruiksaanwijzingen: hoe u onze reiniger het beste kunt gebruiken.

Gebruiksaanwijzingen Zonnepanelen Reiniger

De aanbevolen verdunning voor de Zonnepanelen Reiniger is 1:1 tot 1:3. Niet verder verdunnen i.v.m. de aanwezigheid van kalk in het water. Bij reiniging met osmose- of demi water kunt u 10 liter product toevoegen aan 1.000 liter water.

 1. Bij voorkeur het product aanbrengen met een drukspuit (besproeien).
 2. Scrub vervolgens de panelen met een zachte borstel.
 3. Indien nodig  naspoelen met osmose- of demi water. Bij gebruik van leiding water droogtrekken met raamwisser of afnemen met een pluisvrije doek.

Tips voor reinigen zonnepanelen

 1. De beste tijd om de zonnepanelen schoon te maken is vanaf april. Tijdens de zes maanden daarop levert de zon namelijk driekwart van de jaarlijkse opbrengst.
 2. Verwijder eerst de ergste vervuilingen zoals bladeren en zand, hiermee voorkomt u krassen.
 3. Het beste is om de zonnepanelen te reinigen, als de zonnestraling minimaal is. Bijvoorbeeld ’s morgens of ‘s avonds.  
 4. Gebruik een speciaal reinigingsmiddel, zoals onze Zonnepanelen Reiniger,  en een zachte spons/borstel. Gebruik niet zomaar allesreiniger of groene zeep. 
 5. Vuil dat op de zonnepanelen ligt, glijdt naar beneden en vormt een ophoping op de eerste rij zonnecellen. Dat betekent dat de zonnecellen van alle strings minder presteren. Zorg ervoor dat de onderste rand bij verticale zonnepanelen schoon zijn.

Wat moet u vooral niet gebruiken

 1. Gebruik nooit een hogedrukspuit. Hiermee  beschadigt u het glas en de bedrading van het systeem.
 2. Bijtende schoonmaakmiddelen veroorzaken krassen op het glas van de zonnepanelen. Gebruik liever alleen (osmose) water en speciale reinigers zoals onze Zonnepanelen Reiniger.
 3. Als u zout water gebruikt, kan er zout op de zonnepanelen achter blijven. Dat is niet goed voor het rendement van de installatie. Gebruik liever (osmose) water.